Op zoek naar leesinspiratie?
Wij gidsen je graag door de literatuur!

Iedere week publiceren we achtergrondartikelen
en boekentips om je wegwijs te maken in de wereld van de letteren
logo

Laat je betoveren door Istanbul in 'Het museum van de onschuld' van Orhan Pamuk

Schrijvers weten als geen ander een stad, dorp of landschap te beschrijven. Boeken lezen is dus eigenlijk dé ideale manier om inspiratie op te doen voor je volgende vakantiebestemming. Een goed voorbeeld daarvan is Het museum van de onschuld van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, waarin Istanbul met zijn rijke geschiedenis, complexe sociale dynamiek en betoverende schoonheid, fungeert als een belangrijk decor.
logo

Dit zijn volgens ons de mooiste boeken die verschenen in april

Iedere maand maken we hier in Cosimo een tussentijdse balans op. Welke boeken zijn er de afgelopen maand allemaal verschenen? Welke boeken waren het lezen meer dan waard? Iedere maand selecteren we minstens drie boeken waarvan wij denken dat ze niet alleen ons eindejaarslijstje, maar ook die van jou kunnen halen. 
logo

'Moderne natuur' van Derek Jarman is hét lenteboek van dit jaar

Hoewel de premisse van dit boek misschien niet 'zalig lenteboek' schreeuwt, treft de lezer in Moderne natuur toch een haast sprookjesachtige wereld aan. Jarman schrijft in zijn dagboekfragmenten over ontelbare bloemen en planten, de wisselende seizoenen, stormnachten waarin de gierende wind hem uit zijn slaap houdt en zoveel meer. Moderne natuur is voor ons dé leestip voor deze lente.
logo

De indrukwekkende memoires van Varian Fry en Lisa Fittko

Jarenlang waren Varian Fry en Lisa Fittko stille helden uit de wereldgeschiedenis, tot nu. Niet alleen werd onlangs met Transatlantic een populaire Netflixserie gemaakt gebaseerd op hun oorlogsjaren, ook verschijnen hun memoires eindelijk in het Nederlands. Zowel Vluchtoord Marseille van Varian Fry als Vlucht over de Pyreneeën van Lisa Fittko zijn onlangs verschenen bij Cossee.
logo

Ontdek de favoriete boeken en auteurs van Maggie Nelson

Enkele jaren geleden kreeg Maggie Nelson de vraag van The New York Times om haar tien favoriete boeken of auteurs te selecteren. Dat resulteerde in elf boekentips, want welke lezer kan zich nu laten limiteren in het aantal tips dat je mag geven? We nemen je naar aanleiding van het verschijnen van De rode stukken mee door haar eclectische keuzes die, wanneer je haar eigen boeken leest, perfect op haar oeuvre aansluiten

logo

Uit de boekhandel! Heb je onze boekentips gelezen in De Standaard?

Iedere week wordt een boekhandel door De Standaard gevraagd om drie recente boekentips te geven voor hun rubriek Uit de boekhandel, want een goede boekhandelaar loodst lezers door het schier eindeloze aanbod titels. Laatst mochten wij de boekentips aanleveren en dat vonden we een hele eer. Heb jij onze boekentips zien passeren in de krant? Zo niet, vind je ze in dit artikel terug!

logo

Vijf boekentips voor liefhebbers van de romans van Haruki Murakami

Hou je van de boeken van Haruki Murakami? Dan hebben we goed nieuws want later dit jaar verschijnt er een nieuwe roman van zijn hand! In afwachting daarvan hebben we vijf boekentips voor iedereen die houdt van zijn boeken.