Weet je niet wat lezen?

Iedere week plaatsen we in de rubriek leesinspiratie
uiteenlopende artikelen met tal van boekentips
en het laatste nieuws uit onze boekhandel
logo

Van Jules Verne tot Herman Melville: deze avonturenromans moet je volgens ons lezen

Vanwege het plot en de hoeveelheid actie krijgen avonturenromans al snel de stempel jeugdliteratuur toebedeeld. Het hoofdpersonage gaat op reis, staat vervolgens voor hete vuren, raakt verzeild in levensbedreigende situaties, maar overwint uiteindelijk alle obstakels en keert terug naar huis om daar onthaald te worden als een held. Toch hebben heel wat schrijvers intussen bewezen dat veel avonturenromans die stempel zeker niet verdienen. We maakten daarom een overzicht van de avonturenromans die je absoluut een keer gelezen moet hebben en waarvoor alle heersende vooroordelen absoluut niet gelden.

logo

Ontdek de lievelingsboeken van Samuel Beckett

Samuel Beckett heeft nooit genoten van de roem die zijn werk hem heeft gebracht. De auteur van klassiekers als Wachten op Godot en Endgame leefde als een einzelgänger en vertoefde het liefst in totale stilte en afzondering in zijn serene en altijd netjes opgeruimde werkkamer in Dublin en later Parijs. Het bleef daarom jarenlang een raadsel welke boeken Samuel Beckett zelf met veel plezier heeft gelezen. Aan de hand van postuum gepubliceerde brieven, krijgen we daar nu een beter beeld van, en werd er een leeslijst samengesteld bestaande uit veertien boeken en auteurs die je volgens Beckett absoluut moet lezen.

logo

Van Novalis tot Stefan Zweig: deze schrijvers bewonderde Klaus Mann en inspireerden hem

Nadat we eerder deze maand Klaus Mann zijn vergeten novelle Het getraliede raam hebben uitgegeven in een eenmalige oplage van 750 met de hand genummerde exemplaren, vroegen we ons af: welke boeken zouden er eigenlijk in zijn boekenkast gestaan hebben? Welke schrijvers bewonderde Klaus en door wie liet hij zich inspireren? We namen er zijn autobiografie Het keerpunt nog een keertje bij en lazen enkele internationale publicaties over zijn leven en distilleerden daaruit deze lijst met schrijvers die Klaus Mann bewonderde en waarover hij zelf geschreven heeft. Kortom, allemaal leestips voor wanneer je Het getraliede raam hebt gelezen en op zoek bent naar soortgelijke leeservaringen en andere klassiekers wil ontdekken. 

logo

Deze vijf schrijvers wil je lezen als je ook zo van Jón Kalman Stefánsson houdt

Een paar jaar geleden las Robin met Jouw afwezigheid is duisternis voor het eerst een roman van Jón Kalman Stefánsson. Met zijn unieke schrijfstijl, die is opgebouwd uit meanderende poëtische, haast filosofische zinnen die je niet meer loslaten, betoverde de IJslandse auteur haar vanaf de eerste pagina. Om haar blik te verruimen zocht ze naar vijf verwante schrijvers die je ook moet lezen wanneer je houdt van de boeken van Jón Kalman Stefánsson. Wanneer je de boeken van Stefánsson zelf nog niet gelezen hebt, moet je dat beslist doen. Met haar aanstekelijke artikel zal ze je daarvan ongewijfeld overtuigen.

logo

Een bijzondere boekenmarkt: op zondag 28 juli wordt de privécollectie boeken van Hugo Raes verkocht bij Cosimo

Hoe vaak krijg je de kans om een boek uit de privécollectie van één van de belangrijkste Belgische schrijvers van de tweede helft van de twintigste eeuw in huis te halen? Schrijf dus vlug 28 juli alvast in je agenda, want dan hebben we met Cosimo de eer en het genoegen om de privécollectie boeken van Hugo Raes te verkopen tijdens een speciale editie van onze boekenmarkt die helemaal in het teken staat van de schrijver van moderne klassiekers als De vadsige koningen en Het smaran.

logo

We blazen onze uitgeverij nieuw leven in met een vergeten novelle van Klaus Mann

We zijn in feeststemming want vandaag kondigen we niet alleen aan dat onze uitgeverij Karakters een doorstart kent onder Cosimo; vandaag verschijnt meteen ook het eerste boek! En dat is niet zomaar een boek, maar wel een vergeten novelle van een van onze literaire idolen Klaus Mann. Welk boek het precies is en in welke oplage het verschijnt, ontdek je in dit nieuwsbericht!

logo

We organiseren weer een yardsale in samenwerking met uitgeverij Orlando!

Op zaterdag 8 juni organiseren we net als vorig jaar een heuse yardsale in samenwerking met uitgeverij Orlando. Die dag komen de fantastische vrouwen achter deze uitgeverij van Utrecht naar Antwerpen gereden met een grote partij van hun boeken en kan jij in onze boekhandel die dag hét koopje van het jaar doen. Zien we je dan?

logo

Laat je betoveren door Istanbul in 'Het museum van de onschuld' van Orhan Pamuk

Schrijvers weten als geen ander een stad, dorp of landschap te beschrijven. Boeken lezen is dus eigenlijk dé ideale manier om inspiratie op te doen voor je volgende vakantiebestemming. Een goed voorbeeld daarvan is Het museum van de onschuld van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, waarin Istanbul met zijn rijke geschiedenis, complexe sociale dynamiek en betoverende schoonheid, fungeert als een belangrijk decor.
logo

Dit zijn volgens ons de mooiste boeken die verschenen in april

Iedere maand maken we hier in Cosimo een tussentijdse balans op. Welke boeken zijn er de afgelopen maand allemaal verschenen? Welke boeken waren het lezen meer dan waard? Iedere maand selecteren we minstens drie boeken waarvan wij denken dat ze niet alleen ons eindejaarslijstje, maar ook die van jou kunnen halen. 
logo

'Moderne natuur' van Derek Jarman is hét lenteboek van dit jaar

Hoewel de premisse van dit boek misschien niet 'zalig lenteboek' schreeuwt, treft de lezer in Moderne natuur toch een haast sprookjesachtige wereld aan. Jarman schrijft in zijn dagboekfragmenten over ontelbare bloemen en planten, de wisselende seizoenen, stormnachten waarin de gierende wind hem uit zijn slaap houdt en zoveel meer. Moderne natuur is voor ons dé leestip voor deze lente.
  • 1
  • 2