Word dit je volgende leesavontuur? Jochen tipt 'Wachtruimte in de Atlantische oceaan' van Mona Høvring
Jaarlijks verschijnen er in België en Nederland ruim 25.000 nieuwe boeken, gaande van Nederlandse literatuur tot vertaalde boeken en kinderboeken, van non-fictie tot wetenschappelijke publicaties. Geen wonder dus dat je je soms verloren voelt wanneer je een boekhandel binnenwandelt, want welke boeken uit die gigantische stroom aan nieuwe publicaties is echt het lezen waard? Welk boek zou potentieel je nieuwe lievelingsboek kunnen worden? Welk boek verandert misschien wel je leven? Met Cosimo gidsen wij, Jochen en Robin, je graag door het gigantische aanbod aan boeken en schrijven we naast leuke lijstjes met leestips ook persoonlijke aanbevelingen. Deze keer deelt Jochen graag zijn enthousiasme met je voor de nieuwe roman Wachtruimte in de Atlantische oceaan van de Noorse schrijfster Mona Høvring.
WAAR GAAT DIT BOEK OVER?
In energiek, helder proza schetst Mona Høvring in haar nieuwe roman Wachtruimte in de Atlantische oceaan een intrigerend portret van een vrouw en haar stille rebellie. Die vrouw heet Olivia en is een slimme, jonge vrouw met een onconventionele geest, maar haar leven is verwikkeld in afleiding en verwarring. Ze heeft moeite om los te komen uit de greep van haar bezitterige moeder, ze heeft het net uitgemaakt met haar vriend en haar baan bij de metaalsmelterij maakt haar lichamelijk ziek. Dan gebeuren er twee dingen die alles op zijn kop zetten. Ze erft van een tante een prachtig huis in Reykjavik en ze ontmoet Bé. De twee vrouwen worden geliefden, maar de aard van hun relatie is voor Olivia allesbehalve duidelijk.
WAT MOET JE WETEN OVER DE AUTEUR VAN DIT BOEK
Mona Høvring (1962) is een Noorse schrijfster en dichter. Als dichter debuteerde ze in 1998 en publiceerde ze sindsdien nog vijf poëziebundels en vier romans. In 2013 werd haar derde roman, Camillas lange netter, genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize. Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde – wat een titel! – betekende haar definitieve doorbraak: het boek won de Noorse Critics Prize en eindigde op de lijst van de beste boeken van 2018.
In 2021 werd ze bekroond met de Dobloug-prijs, de prestigieuze onderscheiding van de Zweedse Academie voor literatuur en literatuurwetenschap. De jury stelt onder meer dat ‘Høvring erin slaagt om met haar kenmerkende stilistische taal filosofisch en poëtisch inzicht in mensen te combineren tot een literair universum dat doet denken aan realisme en sprookjesachtige dromen tegelijkertijd’.
Høvring's stijl, zoals ook de Zweedse Academie dus stelt, wordt vaak beschreven als lyrisch en introspectief, waarbij ze de complexiteit van menselijke gevoelens en relaties onderzoekt. Haar literatuur biedt vaak een mix van poëtische taal en narratieve diepte, wat haar een unieke positie in de Scandinavische literatuur geeft. Haar bijdragen aan de Noorse literatuur worden dan ook zeer gewaardeerd en ze blijft een belangrijke stem in de hedendaagse literaire wereld.
In het Nederlands verschenen naast Wachtruimte in de Atlantische oceaan eerder ook Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde en Iets wat helpt. In dat laatste boek vertelt ze over Laura die haar moeder verliest nadat ze de zee in loopt en niet meer terugkomt. Met grote intensiteit en helderheid vertelt Mona Høvring in tedere scènes over de vriendschap met Marie, over de tuinman Andreas en zijn vrouw Johanna, over haar ontwakende seksualiteit, de erotische ervaring met de oudere, elegante Vivian Koller, die op een dag in het slaperige stadje opduikt, en de relatie met Peter, de zoon van Vivian.
VERGELIJKBARE BOEKEN EN SCHRIJVERS
In verschillende recensies worden parallellen getrokken met klassiekers als De glazen stolp van Sylvia Plath en Bonjour Tristesse van Françoise Sagan. Dat kunnen we helemaal volgen, want in die werken vind je eenzelfde manier van schrijven. Zowel Plath, Sagan als Høvring schrijven helder en teder proza. Zelf maken we graag nog de vergelijking met de IJslandse schrijver Jon Kalman Stefansson. Zijn zinnen zijn misschien net iets meer uitgesponnen, maar zijn gevoel voor poëtisch taalgebruik, is ook een van de schrijftalenten van Høvring. Ook de lezers van Rune Christiansen gaan veel plezier beleven aan de romans van Høvring.
WAT MAAKT ONS ZO ENTHOUSIAST?
Mocht je ons vragen hoeveel pagina's de perfecte roman omvat, zal Jochen altijd antwoorden met maximaal tweehonderd pagina's. Natuurlijk zijn vuistdikke romans ook geweldig om te lezen en is het heerlijke om je wekenlang onder te dompelen in eenzelfde verhaal, maar de compactheid van een korte roman is zo ontzettend krachtig. En laat die compacte manier van schrijven nu net hét schrijftalent van Høvring zijn. Wachtruimte in de Atlantische oceaan vertelt niet alleen een bijzonder verhaal, maar door de compacte omvang doet iedere zin in dit boek er echt toe. Het knapste van allemaal is dat Høvring haar niet laat beperken door die compacte manier van schrijven; tegelijkertijd etaleert ze haar lyrische en poëtische stijl dat je doorgaans zou associëren met dikke boeken, omdat je vaak denkt dat poëtische zinnen ruimte nodig hebben. Laat je vooral verrassen door dit prachtige boek van Høvring. Het wordt een intieme en reflectieve leeservaring die nog lang zal nazinderen, daarvan zijn we rotsvast overtuigd.
TEN SLOTTE NOG IETS OVER DE VERTALER
"De literatuur van een land wordt gemaakt door schrijvers, de wereldliteratuur door vertalers." Dit citaat van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago is al jaren één van de motto's van onze boekhandel en uitgeverij. Daarom graag nog even je aandacht voor de vertaler van dit boek. Net als Omdat Venus op de dag dat ik werd geboren een alpenviooltje passeerde en Iets wat helpt werd Wachtruimte in de Atlantische oceaan naar het Nederlands vertaald door Liesbeth Huijer. Daarmee is ze niet aan het proefstuk toe want eerder vertaalde ze onder andere werken van thrillerschrijver Samuel Bjørk en de novelle De vogels van de hemel van Karl Over Knausgard. Naast Noorse literatuur vertaalt Huijer ook literaire werken uit het Zweeds.
Deze aanbeveling werd geschreven door Jochen De Vos en gepubliceerd op 15 juli 2024. Jochen is één van de twee gezichten achter Cosimo en de kans is groot dat je hem in Cosimo aantreft wanneer je een bezoekje plant. Op dit moment leest hij twee romans tegelijkertijd: de nieuwe roman van Miranda July en Ex-vrouw van Ursula Parrott. Wellicht wordt één van die twee boeken zijn volgende aanrader voor jou.