Laat je betoveren door Istanbul in 'Het museum van de onschuld' van Orhan Pamuk

Schrijvers weten als geen ander een stad, dorp of landschap te beschrijven. Boeken lezen is dus eigenlijk dé ideale manier om inspiratie op te doen voor je volgende vakantiebestemming. Zo schildert Gabriel García Márquez Colombia als een land vol magie, passie en complexiteit, waarbij de unieke cultuur en geschiedenis tot leven komen op de pagina's van zijn boeken. De unieke en dromerige verbeeldingskracht waar Haruki Murakami voor bekend staat, geeft ons een berg romans doordrenkt van een diep respect en bewondering voor de cultuur, tradities en landschappen van zijn geboorteland Japan. En dan is er dit boek van Turkse schrijver Orhan Pamuk, waarin Istanbul met zijn rijke geschiedenis, complexe sociale dynamiek en betoverende schoonheid, fungeert als een belangrijk decor: Het museum van de onschuld, een boek dat niet alleen het lezen waard is wanneer je binnenkort naar Istanbul op vakantie gaat. 

Orhan Pamuk is een van de meest gevierde hedendaagse schrijvers uit Turkije. Hij ontving in 2006 de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn "zoektocht naar de melancholie van zijn geboortestad" en "nieuwe betekenis geeft aan de kunst van de roman". Sinds zijn eerste internationale succes dat hij in 1990 had met Het zwarte boek, heeft Pamuk een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, bestaande uit romans, essays en non-fictiewerken die zijn geprezen om hun diepgang, originaliteit en poëtische kracht. Pamuk's werk verkent vaak complexe thema's zoals identiteit, politiek, moderniteit en de botsing tussen oost en west. Zijn romans zijn doordrenkt van de rijke geschiedenis, cultuur en sfeer van Istanbul, waar hij zelf is geboren en getogen, en ze bieden vaak een diepgaand inzicht in de Turkse samenleving en de menselijke psyche.

Ook Het museum van de onschuld speelt zich af in Istanbul. De roman vertelt het verhaal van Kemal, een rijke zakenman uit Istanbul, en zijn obsessieve liefde voor zijn nichtje Füsun. Wanneer we Kemal leren kennen, is hij verloofd met een andere vrouw, maar zijn leven verandert volledig wanneer hij Füsun ontmoet. Hij wordt verliefd op haar en begint een affaire, die uiteindelijk een diepe obsessie wordt. Wanneer Füsun trouwt met een andere man, raakt Kemal nog verder geobsedeerd door haar. Deze obsessie gaat verder dan alleen zijn verlangen naar haar; het manifesteert zich ook in zijn drang om objecten te verzamelen die met haar verbonden zijn. Deze objecten, zoals een haarlok, een paar oorbellen of zelfs sigarettenpeuken, worden voor Kemal heilige relieken van zijn liefde en herinneringen aan Füsun. Pamuk's werk verkent zo de aard van herinnering, nostalgie en de manier waarop we proberen het verleden te bewaren.

In het verhaal richt Kemal met zijn verzameling fysieke herinneringen in Füsun's naam een museum op. Aan de hand van de tentoongestelde objecten vertelt Kemal zijn liefdesverhaal aan een fictieve auteur die de naam Orhan Pamuk draagt. Door de rol die Pamuk speelt in het verhaal, krijgt de roman een metafictionele dimensie waarin de grenzen tussen fictie en werkelijkheid vervagen. Maar wat het boek op dat vlak echt bijzonder maakt is dat Pamuk vier jaar na de publicatie van zijn roman een echt museum oprichtte in Istanbul. The Museum of Innocence is een fysieke manifestatie van de fictieve wereld die Pamuk heeft gecreëerd en kun je dus bezoeken wanneer je in Istanbul bent. Vergeet dan trouwens zeker niet je exemplaar van Het museum van de onschuld mee te nemen in je vakantiekoffer, want wie een exemplaar van het boek meeneemt naar het museum, mag gratis naar binnen!

 

Ben je betoverd door Pamuk's unieke vertelstijl of door de fascinerende stad die Istanbul is? In veel van Pamuk's werken speelt Istanbul een rol en gelukkig is zijn oeuvre in ons taalgebied goed beschikbaar. Lees bijvoorbeeld zeker ook de debuutroman van Orhan Pamuk De heer Cevdet en zonen uit 1979 geschreven in de vorm van een klassiek negentiende-eeuwse familiekroniek. Het verhaal begint aan het einde van het Ottomaanse Rijk in 1905, en geeft een prachtig beeld van Istanbul en zijn inwoners door een kleine eeuw heen. Een overzicht van zijn andere werken vind je op deze verzamelpagina met alle nieuwe en tweedehandsboeken die we hebben liggen van Pamuk.

Ook de boeken van schrijfster Elif Shafak geven een inkijkje in het leven in Istanbul. Haar werk wordt gekenmerkt door een combinatie van literaire verbeeldingskracht, diepgaande thema's en maatschappelijke betrokkenheid. Shafak schrijft zowel in het Turks als in het Engels en heeft tal van prijzen ontvangen voor haar werk. Haar romans zijn vertaald in meer dan vijftig talen, waardoor ze een internationaal publiek heeft bereikt. In juli verschijnt haar nieuwste roman Er stromen rivieren in de lucht.

Mocht je de Turkse literatuur verder willen verkennen, dan kun je het beste terecht in het tweedehandscircuit. Hou dus ons aanbod tweedehandsboeken in het oog voor bijvoorbeeld Het klokkengelijkzetinstituut van Ahmet Hamdi Tanpinar, een van de grondleggers van de moderne Turkse roman. Tanpinar, een kenner van de negentiende-eeuwse Osmaanse cultuur en literatuur, wordt geprezen als een groot stilist. Ook Verhalen uit Istanbul van Sait Faik Abasıyanık, die dan weer gezien wordt als een van de grondleggers van het Turkse kortverhaal, is er een om in de gaten te houden. Abasıyanık's impressionistische stijl is nog altijd van invloed op hedendaagse Turkse schrijvers. Het Istanbul in zijn verhalen is een universum bevolkt door werklozen, armen, kinderen, arbeiders en vissers.