Uit de boekhandel! Heb je onze boekentips gelezen in De Standaard?

Iedere week wordt een boekhandel door De Standaard gevraagd om drie recente boekentips te geven voor hun rubriek Uit de boekhandel, want een goede boekhandelaar loodst lezers door het schier eindeloze aanbod titels. Laatst mochten wij de boekentips aanleveren en dat vonden we een hele eer. Heb jij onze boekentips zien passeren in de krant? Zo niet, vind je ze hieronder nog een keertje terug. Geprikkeld door een van de boeken? Bestel ze dan via onze boekhandel of kom eens langs in de winkel.Onze eerste tip is natuurlijk Onze voorouders van Italo Calvino, want van sommige boeken kan je nog perfect voor de geest halen wanneer je ze voor het eerst hebt gelezen. Voor ons is één van die boeken De baron in de bomen van de Italiaanse schrijver Italo Calvino uit zijn magisch realistische trilogie Onze voorouders. Het boek vormde zelfs de inspiratie voor de naam van onze boekhandel. De roman speelt zich af in het jaar 1767 in het zonovergoten Italië. De twaalfjarige baron Cosimo Piovasco di Rondo klimt na een ruzie in een boom en weigert naar beneden te komen. Zijn vrienden en familieleden reageren ontzet, maar de jongen is zeer tevreden met zijn toevluchtsoord. Hij besluit de boom nooit meer te verlaten. Vanuit zijn hoge positie neemt hij volop deel aan het reilen en zeilen van zijn medemensen, maakt kennis met Napoleon en wordt een legende. Dit boek is een heerlijk spel tussen verbeelding en werkelijkheid.


De rode stukken van Maggie Nelson is onze tweede aanrader. Auteurs die boeken schrijven die niet helemaal binnen één hokje of genre vallen, krijgen van ons namelijk altijd een streepje voor. W.G. Sebald kan gelden als typevoorbeeld, maar ook Maggie Nelson is één van die ongrijpbare schrijvers. Nelson schrijft nooit fictie of non-fictie in de klassieke zin. Haar boeken zijn altijd een combinatie van genres en Nelson zal ook nooit twee keer een boek volgens eenzelfde recept schrijven. Dat eclectische karakter en die onvoorspelbaarheid maken haar werk voor ons ontzettend verslavend. Ook het onlangs verschenen De rode stukken, waarin Nelson schrijft over de zaak rondom de onopgeloste moord op haar tante Jane, is weer zo’n bijzonder boek geworden. Niet te missen!


Als laatste graag je aandacht nog voor Ithaka van Claire North dat recent verscheen bij uitgeverij Orlando. De hoofdreden dat we dit boek selecteren? Omdat we altijd al een grote fascinatie hebben gehad voor de Griekse mythen. Met de veelheid aan hervertellingen die blijven verschijnen sinds het succes van Circe van Madeline Miller kunnen we ons geluk dus niet op. In ons taalgebied worden veel van die hervertellingen uitgegeven door het onvolprezen Orlando. Zij slagen er telkens in om boeken te vinden waarin het perspectief van de vrouwen in de mythen centraal staat. De meest recente toevoeging is Ithaka van Claire North waarin ze het verhaal van Penelope, de vrouw van Odysseus, vertelt op een unieke manier. Onze fascinatie voor de klassieken en de mythen gaat zo ver dat we er zelfs een aparte categorie voor hebben gemaakt. Grasduin dus zeker eens door al die boeken!

 

Dit artikel werd geschreven door Jochen De Vos en Robin Hagemans en gepubliceerd op 14 april 2024. Robin en Jochen zijn de twee gezichten achter boekhandel Cosimo. Plan je een bezoek aan Cosimo? Altijd zal één van deze twee gezichten zal je altijd welkom heten!