Deze boeken moet je lezen volgens onze vaste klanten
Omdat wij ons ook graag laten inspireren door onze vaste klanten, vragen we aan mensen die tussen de boeken zitten te snuisteren bij ons in de winkel, altijd graag naar welke boeken zij met veel plezier hebben gelezen. De boekentips die we van hen krijgen, delen we in dit artikel – dat we steeds zullen updaten met nieuwe tips, dus kom hier snel nog een keertje terug voor meer boekentips! – ook graag met jou. Kom je tijdens het lezen van de boekentips een boek tegen dat je zelf zou willen lezen? Bestel het dan in onze webshop of kom onze boekhandel een bezoekje brengen. Cosimo is altijd open van maandag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00 uur. Onze sluitingsdag is dinsdag. Wanneer je je boeken bij ons koopt, krijg je niet alleen een gratis literair cadeautje bij iedere bestelling, maar steun je ook de onafhankelijke boekhandel. Kies dus bewust.
DE DRIE BOEKENTIPS VAN LAURA
Laura was onze allereerste klant op de allereerste openingsdag. Wanneer ze een bezoekje aan Cosimo brengt, drinkt ze vrijwel altijd een cappuccino en snuistert ze iedere keer wel een keer door onze boekencollectie op zoek naar verrassende boeken. Haar boekenvoorkeur gaat uit naar romans met een filosofische inslag. Deze drie boeken moet je volgens haar zeker een keertje lezen:
#1 Wachten op Godot van Samuel Beckett. Wachten op Godot is het klassieke toneelstuk dat de absurditeit en leegte van het menselijk bestaan verkent. In een desolate setting wachten de personages Vladimir en Estragon op iemand genaamd Godot, zonder te weten wie hij is of waarom ze op hem wachten. Tijd verstrijkt zonder duidelijk doel, en het stuk balanceert meesterlijk tussen komedie en filosofische diepgang. Becketts briljante gebruik van taal en existentiële thema's maakt dit werk een tijdloos meesterwerk dat vragen oproept over de zin van het leven, communicatie en hoop. Een toneelstuk dat ook in boekvorm blijft fascineren en intrigeren.
#2 Flaneuse van Lauren Elkin. In dit glorieus provocerende en feestelijke boek definieert Lauren Elkin haar als een vastberaden, vindingrijke vrouw die scherp is afgestemd op het creatieve potentieel van de stad en de bevrijdende mogelijkheden van een goede wandeling. Deels culturele omzwerving, deels memoires, volgt dit boek de relatie tussen de stad en creativiteit door een reis die begint in New York en ons naar Parijs brengt, via Venetië, Tokio en Londen. Onderweg verkent het de paden bewandeld door de flaneuses die in die steden hebben gewoond en gelopen. Van de negentiende-eeuwse schrijfster George Sand tot kunstenares Sophie Calle.
#3 Wanderlust van Rebecca Solnit. Wanderlust is een fascinerend, persoonlijk portret waarin Solnit de diepgaande, onlosmakelijke relatie tussen wandelen en denken blootlegt. In een wereld waar het steeds makkelijker is geworden om ons snel en zonder fysieke inspanning te verplaatsen, laat cultuurhistorica en bekroonde bestsellerauteur Rebecca Solnit ons zien hoe belangrijk het is om te lopen, nietig te zijn in een eindeloos landschap, te wandelen zonder te weten waarnaartoe, of te verdwalen in een stad. Solnit verbindt de evolutie van het menselijk lichaam – ons vermogen om rechtop te staan en ons voort te bewegen – met de belangrijkste wandelaars uit de geschiedenis en literatuur: van Kierkegaard, Thoreau en Gary Snyder tot Jane Austens romanpersonage Elizabeth Bennet.
DE DRIE BOEKENTIPS VAN BERT
Bert is schrijver en regisseur en komt hier meerdere keren per week vertoeven tussen de boeken en werkt intussen aan de scripts voor zijn nieuwe filmprojecten. Zijn boekenvoorkeur gaat uit naar klassiekers van allerlei aard. Zo houdt hij van de romans van Jane Austen en is ook F. Scott Fitzgerald één van zijn favoriete schrijvers, maar wanneer je hem vraagt welke drie boeken je volgens hem moet lezen, selecteerde hij deze drie boeken:
#1 Middlemarch van George Eliot. In Middlemarch beschrijft George Eliot het leven van een aantal mensen uit de Engelse middenklasse in een provinciestad rond 1830. Ze doet dat met oog voor detail en gevoel voor drama. De individualiteit van haar personages wordt gevangen in hun woordgebruik en haar beeldspraak. De dialogen hebben de levensechtheid van een Oscarwaardig filmscript.
#2 Een frisse start van Anita Brookner. In dit boek duik je in het leven van de mooie, intelligente en eenzame literatuurwetenschapster Ruth Weiss. Ze doet onderzoek naar de heldinnen van Balzac om opgehelderd te krijgen waar het in haar jeugd en in haar volwassenheid mis is gegaan. Terwijl ze terugdenkt aan haar kindertijd, aan haar vriendschappen en tot mislukken gedoemde affaires vraagt ze zich echter af of er misschien toch nog een kans is op een frisse start in het leven… Een frisse start is een wonderlijk boek en heeft één van de beste openingszinnen die we ooit hebben gelezen, namelijk: ‘Op haar veertigste besefte doctor Weiss dat de literatuur haar leven had verwoest.’
#3 Aantekeningen uit het ondergrondse van Fjodor Dostojevski. Aantekeningen uit het ondergrondse is een voorloper van monumentale werken als Misdaad en straf en De gebroeders Karamazov en vormde een keerpunt in Fjodor Dostojevski’s schrijverschap naar de meer politieke kant. In deze novelle volgen we de naamloze verteller van het verhaal, die gedesillusioneerd door de onderdrukking en corruptie van de maatschappij waarin hij leeft zich uit die maatschappij terugtrekt in het ondergrondse. Vereenzaamd broedt hij op dwarse ideeën – vóór de vrije wil, tegen het rationalisme. Toon en terrein zijn typisch dostojevskiaans: de lezer raakt verzeild in een koortsdroom, in een psychologische crisis waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt.
Dit artikel wordt bijgehouden door Jochen en Robin van boekhandel en koffiebar Cosimo. Wil je na het lezen van dit artikel zelf ook je persoonlijke boekentips lezen met onze klanten? Stuur ons dan een berichtje op Instagram en dan praten we daar verder!